Povratak

Stari samanj pod kaštelom

U petak, 14. i subotu 15. rujna 2018. godine na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se šesti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će trgom zavladati ugođaj života iz doba vrsarske grofovije.

Stari samanj banner dugi

PREUZMI PROGRAM MANIFESTACIJE  Letak Stari Samanj 2018 rujan

Za povijesnu atmosferu na trgu u vrsarskoj starogradskoj jezgri pobrinut će se glumci Istra Inspirita koji će uz suradnju lokalnog stanovništva u petak, 14 rujna, s početkom u 20.00 svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu – „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut.  Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poznaju i poštuju pravila starog vrsarskog Statuta te izvršiti određene zadatke kako bi mogli postati građanima kaštela.

za clanak na web-u

U cjelokupnom programu Starog samnja ove će godine svatko pronaći nešto za sebe. Ljubitelji istarskih namirnica i proizvoda, na glavnom trgu i okolnim ulicama mogu obići sajam na kojem će preko trideset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta predstaviti svoje proizvode i razne suvenire od drva, kamena, lavande i dr.

Tijekom večeri najmlađi posjetitelji će se moći zabaviti u dječjem kutku i radionicama na temu starih igara.  Nastupit će mali i veliki folklor, odnosno školska folklorna skupina iz Vrsara i folklor KUD-a Mate Balota iz Raklja.  Ženski pjevački zbor Mendule i zbor vrsarske Zajednice Talijana dočarat će nam stara vremena uz pjesme koje su se nekad pjevale u Vrsaru. Glazbeni program upotpunit će Tu & tamo band, Bambus band, Quintet Istra.

TZO slika

Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će nuditi tradicionalna jela istarske kuhinje i domaća istarska vina, dok će studenti strukovne škole iz Rovinja predstaviti će svoj projekt Jela s likovnih djela – Freske na pjatu.

DSC_0751-min Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i razvoju mjesta, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri. Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizacijiUdruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar,u suradnji s Istra Inspiritom. Dio programa se odvija u sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska „Uživam tradicijo“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

samanj 2 dan_0009

Letak-Stari-Samanj-2018-rujan-za-tisak-002