Opći podaci

Povijest Vrsara
Naziv Vrsar (tal. Orsera) vrlo je star. U srednjovjekovnim, latinskim dokumentima, ime tog gradića nalazimo u raznim varijantama: Ursaria, Ursarium, Vrsarium, Orsaria… Imenom Ursaria označavala se čak i obala između Funtane i Lima. U korijenu naziva Ursaria sačuvala se (tako misle lingvisti) staromediteranska riječ “ur” (izvor). Drevni mediteranski pomorci su, ploveći uz zapadnu obalu Istre, uzimali pitku vodu s izvora na obali između Funtane i Vrsara, te je tako nastao naziv Ursaria. Pod tim imenom Vrsar je bio poznat u rimsko i bizantsko doba. U ranom srednjem vijeku Slaveni (Hrvati) su antički naziv prilagodili svom izgovoru. U hrvatskom nazivu “u” je zamijenjeno s “v” a nastavak “ia” se vremenom izgubio. Tako je nastao hrvatski naziv Vrsar.  … pročitajte više.

Vrsar danas
Vrsar svakako spada među najljepše istarske gradiće. Smješten “tamo negdje” oko sredine zapadne obale Istre, mirni drevni gradić posljednjih se pet desetljeća preobrazio u poznati i razvijeni turistički centar. … pročitajte više.

Misija i vizija
Razvojna vizija Općine Vrsar glasi:
Općina Vrsar je prosperitetna sredina u kojoj zadovoljni građani uživaju visoku razinu javnog i privatnog standarda. Razvoj Općine temelji se na turističkom proizvodu visoke kvalitete obilježenim bogatom kulturnom baštinom i zabavnom ponudom te očuvanim prirodnim ljepotama u sinergiji s razvijenom poljoprivredom te malim poduzetništvom… pročitajte više