21.07.2022

Društvu naša djeca Vrsar odobreno financiranje projekta „Ponovo zajedno“

Projekt Društva naša djeca Vrsar je jedan je od odabranih za dobivanje sredstava u sklopu natječaja „Mali projekti za bolje sutra“ koji svake godine raspisuje Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istre. Projekt nosi naziv „Ponovo zajedno“ koji će djecu, roditelje i zajednicu poticati na druženje u prirodi kroz zajedničko uređivanje i dekoriranje parka za društvene igre.

U vijećnici Općine Vrsar-Orsera, u srijedu 20.07. potpisan je ugovor između DND-a Vrsar i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istre kojim se DND-u Vrsar odobrava 19.940 HRK za provedbu projekta „Ponovo zajedno“.  Ugovor su potpisale upraviteljica Zaklade Helga Može i predsjednica DND Vrsar Ivana  Soldatić, uz prisustvo ravnateljice Dječjeg vrtića Tići Vrsar Venis Gregurović sa suradnicama i pročelnika Općine Vrsar-Orsera Slobodana Vugrineca. Partneri DND-u Vrsar u odobrenom projektu su DV Tići i OŠ Vrsar.

Upraviteljica Zaklade je prigodom potpisivanja navela da je Fond gradova i općina osnovan koncem 2007. godine, te da se iz sredstava Fonda kontinuirano od 2010. raspisuju natječaji „Mali projekti za bolje sutra“. Do sada je na tim natječajima bilo 393 prijava, a odobreno je 165 projekata u ukupnom iznosu od 2.124.788, 56 kuna. Upraviteljica je naglasila da, osim financijske potpore, prijave na te natječaje osnažuju udruge u administrativnom pogledu i stjecanju iskustva za prijave na druge natječaje koji se financiraju iz nacionalnih i EU fondova, a koji će biti sve izdašniji u narednom razdoblju.

Natječaj za male projekte u zajednici raspisuje se iz Fonda gradova i općina čiji su članovi 16 istarskih gradova i općina, među kojima i Općina Vrsar-Orsera, a pravo prijave imale su udruge sa sjedištem u tim gradovima i općinama. Na ovogodišnji natječaj je ukupno prijavljeno 28 projekta, a financijsku potporu ostvarilo je 10 organizacija.

Predsjednica DND Vrsar predstavila je projekt i opisala ostale aktivnosti DND, apostrofirajući dugogodišnju organizaciju Ljetnog kampa za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, te prosinačke aktivnosti udruge.

Projekt „Ponovo zajedno“ ima za cilj urediti, osmisliti i ponuditi prostor i aktivnosti  koji će poticati djecu, roditelje i zajednicu na druženje i međusobnu interakciju u prirodi. Projektom se žele potaknuti obitelji na zajedničko uživanje u slobodnom vremenu, s naglaskom na radost druženja. Kroz aktivnosti za zajednicu koje se odvijaju u prirodi odgovara se na potrebu ponovnog društvenog zbližavanja, osvještava se kod djece i  roditelja važnost zajednice i društvenog života za razvoj i psihološko zdravlje djece i odraslih, potiče empatičnost kod djece i odraslih, te jača ulogu zajednice u razvoju pojedinca.

Aktivnosti projekta će se odvijati od kolovoza do studenog 2022 godine a odnosit će se na zajedničko uređenje parka za društvene igre u prostoru dječjeg ljetnog kampa, na način da će otvoreni prostor  biti obogaćen elementima koji skreću pažnju na važnost društva. Prostor dječjeg ljetnog kampa biti će zajednički oslikan, postaviti će se stolovi za društvene igre, a djeca, roditelji, nonići i svi zainteresirani će se moći uključiti u uređenje parka, dekoriranje površina, izradu figurica potrebnih za igranje društvenih igara.

Nakon što se park uredi, organizirat će se aktivnosti za slobodno vrijeme usmjerene stvaranju veza i jačanju društvenog kapitala zajednice:  turnir u društvenim igrama, okrugli stol i otvorena rasprava na temu važnosti zajednice u razvoju pojedinca i predstava za djecu u kojoj su roditelji glumci.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela je istakao da Općina od svoga osnutka posebnu pažnju posvećuje poticanju udruga odnosno razvoju civilnog društva. Tako je napr. u predpandemijskoj 2019 godini odobreno 1.026.000,00 kuna, a ove godine 966.500,00 kuna za aktivnosti 27 udruga koje djeluju na području Općine. Pored tog direktnog financiranja Općina od 2010. kontinuirano ulaže u Fond gradova i općina Zaklade, te je u tu svrhu do sada uplaćeno 130.000,00 kuna, kako bi se udruge s njenog područja mogle prijavljivati na natječaje. Stoga je pročelnik  apelirao na sve udruge  s područja Općine da se aktivnije uključe i prijavljuju na natječaje iz Fonda, ali i na druge natječaje za koje Zaklada osigurava sredstva iz drugih izvora.