10.02.2023

IN MEMORIAM: ESAD MUJAKOVIĆ (1953. - 2023.)

S velikom tugom i nevjericom primljena je vijest u našoj lokalnoj zajednici da nas je 9.02. 2023. godine napustio dragi i poštovani sugrađanin Esad Mujaković, dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru.

Esad Mujaković je rođen  12.03. 1953. godine u Kikindi. U Banja Luci, gdje se preselila obitelj, završio je 1968. godine Osnovnu školu, a 1973. godine  srednju Elektrotehničku školu.  Nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja upisuje Strojarski fakultet u Banja Luci, na kojem diplomira 1977. godine u zvanju diplomiranog inženjera strojarstva. Iste godine zapošljava se u Tehničkom školskom centru Banja Luka kao profesor stručno teoretske nastave. Od 1988. do 1991. godine obnaša funkciju Ravnatelja školskih radionica u istoj ustanovi. Suočen s bezumljem ratnih godina, a po prirodi miroljubiv i druželjubiv, napušta Banja Luku i doseljava se u Vrsar.

Prvo zaposlenje u Istri zasniva 1994./1995.  kao prof. stručnih predmeta  u Tehničkoj školi Pula, a od 1995. do 2006. godine radio je kao učitelj informatike i tehničke kulture u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu. Iznimno posvećen prenošenju svog ogromnog informatičkog znanja na generacije učenika, u tom razdoblju ostvaruje s učenicima izvrsne rezultate na županijskim natjecanjima osvojivši 4 puta prva mjesta i četverostruko sudjelovanje na državnim smotrama. Prepoznavši na županijskoj razini njegov entuzijazam i rad, imenuje ga se predsjednikom Županijskog povjerenstva u natjecanju iz informatike za 2004.-2006. godinu, a 2005. imenuje ga se članom Državnog povjerenstva  iz informatike. Od te godine započinje intenzivna i neraskidiva profesionalna i topla ljudska veza između Esada i lokalne zajednice. Zahvaljujući njegovu osobnom angažmanu u svibnju 2005. održano je u Vrsaru državno natjecanje iz informatike kojega je domaćin bila Osnovna škola u Vrsaru.   Na mjesto ravnatelja Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru izabran je 2006. godine a tu funkciju obavljao je  predano sve do zakonskog umirovljenja 31.08. 2018. godine. U tom je razdoblju devet  godina obnašao funkciju predsjednika Povjerenstva za informatizaciju osnovnih i srednjih škola Istarske županije, te osmislio petnaestak autoriziranih programskih aplikacija koje znatno unapređuju procese rada u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima škole.

Njegovo ogromno informatičko znanje, angažman i osobito neizmjerna želja da svoje znanje prenosi na najmlađe, svoje suradnike, ali i sve zainteresirane,  uvijek su mu otvarale vrata kod Općine Vrsar i Općine Funtana, kao i ostalih donatora, za ulaganje u informatizaciju. Stoga je njegova i naša Osnovna škola u Vrsaru bila prva potpuno informatizirana škola u  Hrvatskoj u kojoj su sve učionice bile opremljene  pametnim pločama. Pokrenuo je i provodio niz certificiranih edukacija za stjecanje europske računalne diplome (ECDL), koje su prošli brojni nastavnici u Istarskoj županiji, djelatnici Općine Vrsar, ali i ostali zainteresirani građani. No, njegov interes i angažman kao ravnatelja bio je puno širi, posebno potičući teme i projekte iz ekologije, tradicije i zavičajnosti. Zahvaljujući tome Osnovna škola u Vrsaru je stekla dijamantni status Eko škole, a brojne generacije učenika svijest o važnosti prirode i vrijednosti identiteta svoje lokalne zajednice.

Suradnja s lokalnim tijelima vlasti Vrsara i Funtane bila je besprijekorna, a Esadov nemirni duh uvijek ju je poticao i podizao na još višu razinu u želji da svojim učenicima, nastavnicima i ostalom osoblju osigura vrhunske uvjete za rad.   No, ta suradnja nije bila ograničena samo na školske projekte, već i niz aktivnosti od značaja za zajednicu (napr. izrada programa za procjenjivanje projekata udruga prijavljenih na javne natječaje).

Odlaskom u mirovinu ta suradnja nije prestala, ali ju je prekinula prerana smrt dragog Esada.

Sjećanje na njega ostat će zauvijek u svakom spomenu kompjutera, za sve one koje je podučavao i s kojima je surađivao.

Hvala ti Esade što si odabrao Vrsar da se u njemu skrasiš i da našu zajednicu učiniš boljom i naprednijom.

Općinski načelnik, Općinsko vijeće i službenici Općine Vrsar-Orsera