29.12.2016

Komemoracija u povodu 25. Godišnjice pogibije pripadnika HRZ-a na vrsarskom aerodromu

Komemoracijom podno spomen-obilježja na vrsarskom sportskom aerodromu Crljenka u srijedu je obilježena 25. godišnjica pogibije  Dragana Garvana i Dragutina Barića pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su kao tehničari početkom rata osposobljavali avione poljoprivredne avijacije za borbeno djelovanje i obranu domovine.

Njih dvojica poginuli su 21.12.1991. godine, prije točno 25. godina, nešto prije 13,00 sati kad je iz bihaćkog aerodroma, spuštajući se kroz Limsku dragu, doletjelo 7 MIG-ova 21 takozvane Jugoslavenske narodne armije, koji su svoj ubojit teret ispustili na vrsarski  aerodrom.

Počast poginulim polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali su supruga pok. Garvana, Katica i kćerka Sanja, izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u kojem su bili pripadnici pukovnik Stanko Hrženjak, brigadir Robert Huf i bojnik Adrijan Celija, izaslanstvo Općine Vrsar u kojem su bili zamjenik načelnika Općine Vrsar Zoran Kalčić i predsjednik Općinskog vijeća Franko Matukina, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te prijatelji i suradnici poginulih branitelja.

Nakon što je na spomen obilježje položeno cvijeće i zapaljene svijeće prisutnim su se obratili zamjenik općinskog načelnika Općine Vrsar Zoran Kalčić, predstavnik jedne od udruga Alfredo Bonaca i pukovnik Stanko Hrženjak koji su podsjetili na poginule i njihovu žrtvu za domovinu.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vlč. Ivica Butković, župnik Župe Funtana.

20161221_112355-1

Tekst: Boris Šverko

Slika: arhiva UDVDR RH Ogranak Poreč