27.04.2018

Novi pogled na Limski zaljev

Ovog će ljeta posjetitelji, izletnici i biciklisti koji se zapute stazom od vrsarskog aerodroma u pravcu šume Kontija moći uživati u novom pogledu na Limski zaljev. Nedavno je dovršeno postavljanje vidikovca koji je dio tematske staze sv. Romualda koja, kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar, preciznije crkvu Sv. Marije od Mora i Kloštar odnosno samostan Sv. Mihovila

DSC03957

Staza sv. Romualda se uređuje kroz projekt Enjoyheritage koji provodi Općina Vrsar-Orsera u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Kroz ovu tematsku stazu Općina Vrsar-Orsera razvija integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine u svrhu njene valorizacije i zaštite, istovremeno obogaćujući turističku ponudu. Do kraja provedbe projekta, u lipnju 2019 godine, bit će postavljene informativne table, drveni artefakti i oprema, nabavljeni električni bicikli, izrađena maketa obnove samostana, te povezano svih 5 interpretativno-informativnih točaka staze: crkva Sv. Marije od Mora i mozaici, vidikovac nad Limskim zaljevom, maslinici, šuma Kontija i samostan sv. Mihovil u Kloštru.

bike staza sv romulalda

Novopostavljeni vidikovac je druga točka staze sv. Romualda, a osmišljen je tako da posjetitelje približi ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu zapadne obale Istre – Limskom zaljevu. Lokacija vidikovca se nalazi u zoni zaštite značajnog krajobraza, a sama točka na kojoj je postavljen vidikovac odabrana je tako da se privuče pogled posjetitelja kroz raslinje u smjeru zaljeva kako bi se na samom kraju vidikovca omogućio predivan pogled na ušće, s laganim osjećajem „lebdenja“ iznad postojećeg raslinja. Sama konstrukcija vidikovca polazi od ideje lovačkih osmatračnica, no razlika je u tome što se ne razvija vertikalno, već horizontalno pa se za lokaciju koristi prirodan pad terena. U izradi vidikovca koristili su se materijali s minimalnim utjecajem na okoliš, pretežno drvo.

DSC03961

Uređenje pješačko-biciklističke staze Svetog Romualda u svrhu povezivanja središta turističkog Vrsara s ruralnim zaleđem jedan je od ciljeva koji Općina Vrsar-Orsera provodi kroz projekt Enjoyheritage. U sklopu projekta se razvijaju inovativni turistički proizvodi s visokom razinom dodane vrijednosti, novi pristupi u marketingu i promidžbi turizma, te se traže načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u seoskim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja.

Projekt Enjoyheritage s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Općina Vrsar-Orsera jedan je od 7 partnera, sudjeluje u provedbi projekta u trajanju od 30 mjeseci čija je ukupna vrijednost – 1.221.544,00 EUR od čega je Općini Vrsar-Orsera odobreno nešto više od 1,6 mil. kn (od čega je vlastito učešće 246.205,25 kn).

DSC03970     DSC03966