21.12.2021

Otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija

U šumi Kontija svečano je otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija, sagrađen i opremljen u sklopu EU projekta „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, a financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelji projekta, ukupne vrijednosti 13,8 milijuna kuna, su Općina Vrsara kao vodeći partner, zajedno s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica.

ZEC KONTIJA otvoren centar općina vrsar

Na otvorenju su o samome projektu i Centru govorili voditelj projekta „KLIM“ Slobodan Vugrinec i Ana Ljubić, viša savjetnica za pripremu i provedbu projekata iz JU Natura Histrica. Prema njihovim riječima, Znanstveno – edukacijski centar u šumi Kontija, sagrađen je na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije, a u sklopu projekta izrađeni su i Planovi upravljanja zaštićenim područjima prirode Limskog zaljeva i šume Kontija, kao i Studija upravljanja posjetiteljima. Također, sklopu projekta održano je čak 114 radionica u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti.

ZEC Kontija projektiran je kao „Kuća u prirodi“ sa solarnim izvorom energije i vlastitom vodospremom, a zamišljen je kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za mlade (učenike i studente) uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te ambicijom da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti. Istovremeno, ZEC Kontija je centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji posjećuju zaštićeno područje Limskog zaljeva i šume Kontija, te punkt koji služi organizaciji i širenju inovativnih turističkih i sportskih aranžmana.

Prisutnima se obratio i istarski župan Boris Miletić koji je čestitao i zahvalio svim pojedincima i institucijama koji su bili uključeni u projekt.

Foto Istarska županija boris miletić

„Naša mala Istra, najljepša regija na svijetu ima puno bisera, a jedan od njih je sigurno Limski zaljev. Drago mi je što se putem županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj i JU Natura Histrica te Općine Vrsar, krenulo razmišljati kako ovo područje zaštiti i valorizirati, te mu dati još više na značaju. Ovaj sjajan projekt pokazuje da, kad se hoće i kad se zna, onda se i može. Sam objekt i nabavljenu opremu, sada treba čim više iskoristiti. U jednom segmentu tu je velika mogućnost da našim mladima približimo prirodne i tehničke znanosti, a s druge strane, imamo priliku stvarati novi, inovativni turistički proizvod“, poručio je župan Miletić.

-Općina Vrsar kao vodeći partner s partnerima Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica prijavila je u travnju 2017. godine projekt „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“ na natječaj „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ koji je raspisalo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Koncem srpnja 2018. godine projekt vrijednosti 13.863.000 kuna je odobren i potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, kojima se zahvaljujem na pomnom praćenju i podršci tijekom provedbe projekta, koji završava s koncem ove godine.

Odobren je iznos EU potpore u visini 9.114.225,96 kuna a naknadno je Općina osigurala dodatnih 2.343.000 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ukupna vrijednost projekta je zbog više razloga razloga premašila va milijuna eura, rekao je pročelnik Slobodan Vugrinec u ime Općine Vrsar.

Nadalje u svom je govoru dodao: “Uvjereni smo da će znanstvene spoznaje i činjenice koje se u ZEC-u budu usvajale od najmlađe dobi olakšavati mladima snalaženje u budućim slično bolesnim i neizvjesnim vremenima, kojima danas svi svjedočimo,  te ujedno razvijati kod njih svijest o potrebi prijateljskog odnosa prema prirodi.

U sklopu projekta „KLIM“ uređene su i opremljene pješačko-biciklističke staze  („Energija“, „Voda“ „Šuma“ i „Fratarske škale“), orijentacijski poligon (9 kontrolnih točaka), osmatračnica na Mukabi i promatračnica za ptice na području Paluda, a za prijevoz korisnika ZEC-a nabavljeno je vozilo na električni pogon s 11 mjesta i  dodatnim mjestom s rampom za osobe s posebnim potrebama.

Na kraju želio bih se zahvaliti svim tvrtkama i institucijama koje su sudjelovale u realizaciji ovoga projekta, a posebno kolegicama i kolegama članovima projektnog tima: Brunu, Ani i Ani, Ines, Vlasti, Sandiju i Toniju, bez kojih ovaj kompleksan projekt ne bi mogli privesti kraju. Isto tako, zahvalio bih se svima vama na dolasku i odazivu u tako velikom broju, što uvjeren sam svjedoči tomu da je učinjeno nešto doista vrijedno, te se radujemo budućoj suradnji.”

U nastavku donosimo još informacija o ovom značajnom projektu a koje je iznio pročelnik Vugrinec.

Glavna aktivnost u projektu KLIM odnosi se na izgradnju ovog Znanstveno edukacijskog centra Kontija (ZEC), čija vrijednost je kod prijave procijenjena na 5.560.628,59 kuna. No, zbog proteka vremena i rasta cijena u građevinarstvu, najpovoljnija ponuda u postupku javne nabave za izgradnju ZEC-a iznosila je 7.780.471,71 kuna, koju je dala tvrtka Adriaing Kopar odnosno Buje, kojoj se ovom prigodom zahvaljujem na suradnji i uspješno obavljenom poslu. Tim više što smo uspjeli uštedjeti gotovo pola milijuna kuna jer je konačna vrijednost radova  7.311.000,00 kn (uključujući PDV). No, ukupna vrijednost projekta je zbog gore navedenih razloga premašila 2 mil. EUR.  

Projekt „KLIM“ je svojevrsni početak sustavnog pristupa valorizaciji šireg područja Limskog zaljeva i Limske drage koji obiluju iznimnom prirodnom, ali i kulturnom baštinom.

Istarska županija u sklopu projekta provodi marketinške aktivnosti i izradila je idejni projekt glavnog receptivnog punkta u samom Limskom zaljevu, te projekt signalizacije i vidljivosti projektnog područja.

Istovremeno, zbog iznimnih zaštićenih prirodnih vrijednosti Limskog zaljeva i šume Kontija (Posebni rezervat šumske vegetacije Kontija , Značajni krajobraz Limski zaljev i Posebni rezervat u moru) Javna ustanova Natura Histrica je tijekom provedbe projekta izradila planove upravljanja tim područjima u svrhu njihove zaštite i održivog razvoja, te Studiju upravljanja posjetiteljima. Pored toga, izrađeni su posebni edukacijski programi u svrhu provođenja edukativnih radionica.

Ključna točka projekta „KLIM“ je  izgradnja ovoga Znanstveno edukacijskog centra na mjestu nekadašnje ruševne gospodarske zgrade odnosno stare stancije.

U sklopu ZEC-a, ukupne površine 552 m2, nalaze se: prostori za smještaj predavača i polaznika edukacija, prostor za smještaj osoba s posebnim potrebama; polivalentni multimedijski prostor , sanitarni čvorovi, recepcija i info punkt; prostori za sastanke i rad, te prostor za laboratorijsku opremu.

ZEC je projektirala arhitektica mr. Jadranka Drempetić kao autonomnu „Kuću u prirodi“ sa solarnim izvorom energije koju pogoni 95 solarnih panela i vlastitom vodospremom . Nadzor nad izgradnjom i opremanjem povjeren je tvrtki Zaštita inženjering konzalting  iz Rovinja, a projektantski nadzor arhitektici Klari Pustijanac.

U okolišu ZEC-a postavljena je penjačka stijena, odmorište, vanjska učionica u obliku labirinta, taktilna staza i edukativne igračke (hotel za kukce, ksilofon od raznih vrsta drveća,  kućice za ptice i šišmiše, modeli oblaka).

Osim izgradnje, u sklopu projekta nabavljena je multimedijska oprema, laboratorijska oprema i namještaj vrijednosti veće  od 1,5 mil. kuna.

ZEC je zamišljen kao trajni centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti prvenstveno za mlade uz korištenje laboratorijske opreme i suvremenih metoda poučavanja i eksperimentiranja, te ambicijom da u budućnosti postane svojevrsni centar izvrsnosti. Već u narednoj godini očekujemo da će ZEC postati mjesto održavanja zavičajne nastave iz područja prirodnih znanosti i očuvanja prirode za osnovne škole s područja Istarske županije.

Istovremeno, ZEC će biti centar za informiranje i educiranje lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista koji posjećuju ovo područje, te punkt koji će služiti organizaciji i širenju inovativnih turističkih i sportskih aranžmana s osnovnom idejom vodiljom – povratka čovjeka prirodi.

ZEC je, slobodno mogu reći, već sada postao terenska ispostava Javne ustanove Natura Histrica u njenoj djelatnosti upravljanja zaštićenim područjima Istarske županije.

Istovremeno će biti svojevrsni informacijski centar u kojem će se razmjenjivati informacije između subjekata koji imaju pojedine ovlasti na tom području kao što su Hrvatske šume, Lovačko društvo, Natura Histrica, TZO Vrsar, Općina Vrsar – Orsera, ali i privatnih vlasnika zemljišta na tom području, te turističkih poduzeća i agencija. Iz ZEC-a će se diseminirati informacije općoj i stručnoj javnosti i posjetiteljima (napr. o edukativnim programima, šumskim radovima, lovnim aktivnostima, turističkim i sportsko -rekreativnim događajima, i dr.), te je izrađena i posebna aplikacija za upravljanje posjetiteljima i događanjima.

No, najvažnija značajka ovoga Centra bit će njegov edukativni karakter.”

VRSAR: Otvoren Znanstveno-edukacijski centar ZEC Kontija financiran iz EU fondova • Istra Terra Magica

Izvor Istarska županija – KABINET ŽUPANA