12.10.2017

Slikovnica “Kontići. Čuvari šume” predstavljena u Dječjem vrtiću "Tići" u Vrsaru

Kontici_mali

Pred punom dvoranom Dječjeg vrtića „Tići“ u Vrsaru predstavljena je slikovnica „Kontići. Čuvari šume”. Izrada slikovnice je dio prekograničnog projekta “ENJOYHERITAGE” (Uživaj baštinu) te ju je djeci predstavila voditeljica projekta Manuela Hrvatin. Vrtićki mališani su tom prilikom obukli kostime malih bića Kontića i razveselili prve razrede osnovne škole iz Vrsara koji su prisustvovali predstavljanju.

Slikovnica opisuje život šumskih bića „Kontića“ koji stanuju nad Limskim zaljevom u šumi Kontija po kojoj su i dobili ime. Kroz priču se susreću s istarskim legendama poput Velog Jože i posjećuju stvarne lokalitete kao što su Romualdova Špilja, Mukaba i Kloštar. Uz upoznavanje zavičajnih obilježja, slikovnicom se potiče i savjest o ekologiji, očuvanju prirode, ispravnom zbrinjavanju otpada i naravno važnosti očuvanja šuma, pa je slikovnica zabavno i edukativno štivo namijenjeno mladim naraštajima.
Tekst slikovnice potpisuje Kristijan Jerković, grafičku obradu Damir Jakšić, dok je za bajkovite ilustracije zaslužna Sara Gortan.

Sara Gortan_mod

Projekt “ENJOYHERITAGE” ima za cilj interpretacijski pristup održivog korištenja baštine u smjeru održivog turizma, za mlade. Tijekom projekta, u kojem je partner Općina Vrsar, tražit će se načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u ruralnim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja. Projektna prijava Općine Vrsar odnosi se na tematsku stazu Sv. Romualda u duljini od 9,5 km od crkve Sv.Marije od mora u Vrsaru do samostana Sv. Mihovila u Kloštru. U ovom projektu osim osmišljavanja integralnog koncepta prezentacije bogate prirodne (Limski kanal, šuma Kontija, maslinici) i kulturne baštine (crkva Sv. Marije od mora, mozaici, samostan Sv. Mihovil) u svrhu razvoja novih turističkih proizvoda, te osmišljavanja mobilne aplikacije za inovativnu prezentaciju baštine, cilj je umrežavanje, promocija destinacije i nova zapošljavanja.

Općina Vrsar jedan je od 7 partnera EU projekta ENJOYHERITAGE te sudjeluje u provedbi, u okviru programa Interreg Slovenija-Hrvatska, koji je izabran u prvom natječaju između 91 prijavljena projekta.
Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta – 1.221.544,00 EUR. Općini Vrsar odobreno je 218.070,00 EUR tj. nešto više od 1,6 mil. kn (od čega je vlastito učešće 32.710,50 EUR tj.246.205,25 kn).