06.05.2024

Unatoč štrajku djeca iz Dječjeg vrtića Tići Vrsar u posjeti Dinoparku u Funtani

Djeca iz Vrsara i Funtane koja pohađaju Dječji vrtić Tići Vrsar iz 5 vrtićkih skupina odnosno njih 69, posjetili su danas Dinopark u Funtani, te uz obilje dječjeg smijeha i radoznalosti uživali u sadržajima koje taj park nudi. Uz posredovanje općinskog načelnika Funtane Mladena Grgete Dinopark je svoje zabavne sadržaje besplatno donirao djeci, kamp Polidor je donirao prijevoz djece vlakićem,  a općinski načelnik Vrsara Ivan Gerometta je na raspolaganje Vrtiću ustupio električni vlakić i djelatnike koji će dodatno brinuti o sigurnosti prijevoza djece.  Posjeta je realizirana kao iznenađenje povodom Dana Vrtića koji je dogovoren u postupku planiranja  koncem veljače ove godine, kada su  planirani i dani otvorenih vrata Vrtića od 6. do 10 svibnja. Cijeli tjedan trebao je biti u duhu raznih gostovanja, te su odgojiteljice planirale pozvati roditelje koji  se bave raznoraznim djelatnostima (frizeri, koktel majstori..) ali i nonice koje bi djeci pokazivale spravljanje tjestenina. Time bi se djeci obogatile i upotpunile svakodnevne odgojno obrazovne aktivnosti i uvelo ih nakratko u svijet odraslih. Ujedno, u siječnju ove godine Vrtić je prijavio 50-tero djece u 5 različitih disciplina za Dječju olimpijadu, a prije mjesec dana obavješteni smo da će Olimpijada u Poreču biti 7. svibnja.

No, nažalost, nakon najave štrajka 26. 04. 2024. godine od strane Štrajkaškog odbora Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK)  kojega čine Adrijana Ivković, Klaudia Maras Garilović i Anica Knezek, moralo se odustati od  prethodno planiranih tjednih aktivnosti. Tempiranje štrajka s početkom 6. svibnja je indikativno s obzirom da je u tom tjednu trebalo biti niz događanja za djecu iz Vrtića. Vodstvo Sindikalne podružnice SOMK koja je osnovana tek 2022. godine time poručuje da je ne zanima tradicija Vrtića u Vrsaru koji je osnovan 2000. godine i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. Pri tomu se Štrajkaški odbor u obraćanju roditeljima služi bezočnim lažima o tome da: „Radnici dječjeg vrtića, posebno novi koji dođu, odrade jedan mjesec i kada dobiju plaću, daju otkaze i odlaze u obližnje gradove zbog većih plaća i boljih uvjeta rada“. Tu ničim dokumentiranu laž opovrgavaju podaci koje su u odgovoru na njihovu Konferenciju za medije, objavili općinski načelnici Vrsara i Funtane dokazujući da su plaće u našem Vrtiću najveće u odnosu na vrtiće u okruženju. Tomu se mogu osvjedočiti i svi radnici uspoređujući svoje plaće s plaćama kolega iz okolnih vrtića. Štoviše, najviše su i naknade za prijevoz, a razinu dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja kakva je  osigurana svakom radniku nema nijedan vrtić u Istri, a vjerojatno ni u cijeloj državi (34,58 euro mjesečno odnosno 414,96 eura godišnje). Unatoč tomu ili zbog toga, odsustva s posla zbog bolovanja predstavljala su svim dosadašnjim ravnateljicama Vrtića veliki izazov pri organiziranju posla, a pri tom su bile iznimno fleksibilne i korektne prema radnicima pri organiziranju posla (na pr. od siječnja 2023. do  konca travnja 2024. na bolovanja je otpalo 1.194,5 radnih dana, a za rodiljni i roditeljski dopust, te komplikacije u trudnoći još preko 600 dana).

Kakav je odnos Sindikalne povjerenice prema djeci, roditeljima i Ustanovi najbolje govori činjenica da je u dostavljenim Pravilima o poslovima nužnim u vrijeme štrajka predvidjela da samo troje odgojitelja za vrijeme štrajka skrbi o 120 djece koliko ih prosječno dnevno dolazi u Vrtić, te da bude zatvoren Područni vrtić u Funtani. Navedena Pravila dostavljena su Poslodavcu čak dan prije službene  Najave štrajka odnosno 25.04. 2024. godine. Time, ne samo da se flagrantno krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju i Državni pedagoški standard na koji se poziva u svom prijedlogu nužnih poslova, već su grubo povrijeđene odredbe međunarodne  Konvencije o pravima djeteta koja u članku 3.  propisuje da će države osigurati da službe i ustanove odgovorne za skrb ili zaštitu djece budu pod stručnim nadzorom i da svoje djelovanje usklade sa standardima nadležnih vlasti, osobito glede pitanja sigurnosti, zdravlja te broja i stručnosti osoblja.

Prvoga dana štrajka Vrtić pohađa 101 dijete i sva djeca su zbrinuta uz odgovarajući broj odgojitelja i ostalog tehničkog osoblja, kako djeca na izletu u Dinoparku, tako i djeca mlađe dobi smještena u Vrtiću.

Nasuprot Štrajkaškom odboru Poslodavac je, imajući u vidu prvenstveno interes i dobrobit djece, osigurao ovaj izlet u Dinopark, a organizirat će i sudjelovanje djece iz Vrtića na sutrašnjoj Olimpijadi, kao što će osigurati i skrb, njegu i prehranu za svu djecu u Vrsaru i Funtani u danima koji dolaze.

Dječji vrtić Tići Vrsar

Ravnateljica

Manuela Janko v.r.