07.07.2020

Pri kraju reciklažno dvorište u Gradini – Uskoro tehnički pregled

Uskoro će stanovnici Općine Vrsar moći besplatno odlagati čak 48 vrsta otpada. Naime, pri kraju je gradnja reciklažnog dvorišta vrijednog gotovo 4 milijuna kuna u Gradini.

Općinski načelnik Ivan Gerometta rekao je da je postavljena javna rasvjeta, a još treba ucrtati horizontalnu signalizaciju, dovršiti ogradu, postaviti portun, te opremiti prostor kontejnerima koji su već stigli.

VRSAR: Pri kraju reciklažno dvorište u Gradini - Uskoro tehnički pregled
Radovi su završnoj fazi/Foto Tanja Kocijančić

Sve je spremno za tehnički pregled, a općina je već dala zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, naglasio je Gerometta.

Reciklažno dvorište počelo se graditi u siječnju. Gradnja je povjerena tvrtki Bistra iz Đurđevca. Općina je izvođača radova uvela u posao lani 1. listopada, kada su započeli pripremni radovi. Za uslugu nadzora i koordinatora zaštite na radu odabrana je tvrtka Istra inženjering iz Poreča, a za upravljanje projektom i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti poduzeće Logička matrica iz Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 3,95 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 3,75 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda Europske unije odobreno je sufinanciranje od 85% prihvatljivih troškova ili 3,19 milijuna kuna. Ostatak od 15% prihvatljivih i ostalih troškova podmirit će se iz proračuna Općine Vrsar.

Reciklažno dvorište za žitelje općine bit će besplatno.

VRSAR: Pri kraju reciklažno dvorište u Gradini - Uskoro tehnički pregled
Objekt je spreman za tehnički pregled/Foto Tanja Kocijančić

Njegovim otvaranjem povećat će se kvaliteta života stanovništva, doprinijet će smanjenju odlaganja problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad, a sve će rezultirati smanjenjem smeća u okolišu.

U planu su za stanovnike i edukativne aktivnosti o pravilnom postupanju s otpadom prije odlaganja na reciklažno dvorište.

Nakon izgradnje, reciklažnim će dvorištem upravljati komunalno poduzeće Usluga Poreč koje će ondje zaposliti jednu osobu.

Na njemu će se moći odlagati 48 vrsta različitog otpada, među kojima je i razni opasni otpad poput lijekova, kiselina, lužina, boja, pesticida, salonitnih ploča i drugo. Glomazni ili opasni otpad dosad je nerijetko završavao u prirodi ili su ga ljudi godinama čuvali u svojim garažama i podrumima, ne znajući točno gdje ga pravilno odložiti.

Reciklažno dvorište imat će sve sigurnosne standarde potrebne za čuvanje ovakve vrste otpada.

Izvor: Portal Istra Terra Magica