13.05.2013

Dan otvorenih vrata Društvenog centra Stara škola u Vrsaru

Održan Dan otvorenih vrata Društvenog centra Stara škola u Vrsaru

U subotu, 11. svibnja 2013. godine, održan je Dan otvorenih vrata Društvenog centra Stara škola u Vrsaru.
Okupio se velik broj građana Vrsara i okolice, koji su imali priliku razgledati prostore stare škole u Vrsaru, koji su proteklih godina izrasli u pravi centar društvenih zbivanja tog istarskog gradića, te uživati u programu koji su pripremili korisnici tih prostora.

U pozdravnom govoru, Općinski načelnik Franko Štifanić izrazio je ponos i zadovoljstvo što u Vrsaru postoji takav centar društvenog okupljanja, koji omogućava organizacijama civilnog društva iz Vrsara te Područnom odjelu Osnovne glazbene škole iz Poreča vrhunske uvjete za rad i druženje.

Plan stavljanja u društvenu funkciju stare škole u Vrsaru datira još od vremena početka izgradnje nove škole na aktualnoj lokaciji, a počeo se realizirati nakon njezine izgradnje. Udruge su počele postepeno ulaziti i koristiti prostore. U staroj školi se nekoliko godina odvijala nova katastarska izmjera, a privremeno ju je koristila i Općina, dok se obnavljala općinska zgrada na trgu Degrassi. Nakon dovršetka svih tih procesa, škola je stavljena u punu funkciju, za što su i utrošena značajna sredstva. Načelnik Štifanić je najavio i početak realizacije slijedeće, posljednje faze uređenja stare škole, a to je otvaranje gradske knjižnice i čitaonice u desnom dijelu prizemlja. Početna sredstva su osigurana u ovogodišnjem općinskom proračunu, a otvaranje knjižnice se može očekivati 2014. godine.

Prvi nastup na Danu otvorenih vrata imalo je vrsarsko Društvo naša djeca, koje se predstavilo izvedbama dječjeg zbora Mići Tići, te točkama malih polaznika plesne radionice i radionice engelskog jezika. Iskoristili su lijepo vrijeme i nastupili u dvorištu, na otvorenom, a ne u svojim prostorima u prizemlju zgrade.

Uslijedio je nastup učenika Područnog odjela osnovne glazbene škole u svojoj koncertnoj dvorani na katu. Inače, glazbena škola ima na raspolaganju čitav prvi kat zgrade, a kako je u prigodnom obraćanju istakla ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić, vrhunski uvjeti koji su im omogućeni u Vrsaru igraju veliku ulogu u fantastičnim rezultatima koje učenici postižu na razini čitave države. Vrsarska glazbena škola je jedna od najboljih u Hrvatskoj i to ne samo po kvaliteti, nego i po brojnosti. Nju polazi više od 60 učenika u 6 razreda, te 27 posto djece osnovnoškolskog uzrasta u Vrsaru ide u glazbenu školu, dok je državni prosjek 3 posto!

U svojim je prostorima u prizemlju zatim nastupio ženski pjevački zbor Mendule koji djeluje već 17 godina sa zapaženim uspjehom, nakon čega su se posjetitelji spustili u podrumske prostorije, u kojem djeluju dvije udruge: udruga mladih Neverini te Glazbena Rock Udruga Vrsar. Prostori su fantastično uređeni, gotovo u potpunosti dobrovoljnim radom članova udruga, što je za posebnu pohvalu. Neverini su održali kratku prezentaciju svog rada, koji se najvećim dijelom bazira na organiziranom sudjelovanju na svim društvenim događanjima u Vrsaru, a večer su zaključili članovi G.R.U.V.-a akustičnom rock svirkom, najprije mladog sastava „Acoustic Overload” (Paolo Malinarić – gitara i Bianka Levicki – vokal), a zatim nešto iskusnijih „No Name Acoustic Trio” (Danijel Krevatin – gitara/vokal, Valter Klarić – bas i Mladen Pisak – cajon).

 

Marin Grgeta