14.05.2013

Gradina: Blagoslov kapelice i novog dijela groblja

U nedjelju, 12. svibnja u Gradini, nedaleko Vrsara, blagoslovljen je novi dio groblja i kapelica. Groblje ima 109 grobnih mjesta i 14 grobnica te kosturnicu. U sklopu novog dijela groblja sagrađena je i nova kapelica sa pomoćnim prostorijama. Trošak cjelokupne investicije iznosio je 1.628.467,20 kn bez PDV-a, a najveći dio investicije isfinanciralo je općinsko poduzeće Montraker d.o.o., kroz dvije proračunske godine. Nedavno je asfaltirana i pristupna cesta groblju i naselju. Iznos te investicije koju je odradila Općina Vrsar je 162.625,00 kn sa PDV-om. U narednom razdoblju još slijedi uređenje parkirališta uz groblje na zemljištu koje je Općina otkupila od privatne osobe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tako je sada i Gradina poput Vrsara i ostalih obližnjih mjesta dobila grobljansku kapelicu i nova grobna mjesta što će za više desetljeća zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva, rekao je u pozdravnom govoru načelnik Općine Vrsar Franko Štifanić. Time je riješen veliki problem za to područje, budući da prije proširenja na groblju više nije bilo slobodnih mjesta.
Novo groblje i kapelicu blagoslovio je mjesni župnik vlč. Lino Zohil.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kroz pov ijest čovječanstva civilizacije se cijene upravo onako kako se odnose prema svojim pokojnima, a ovdje je danas vidljivo da je naš odnos prema pokojnima civilizacijski i kršćanski, istaknuo je župnik. Od sada će se sprovodi odvijati u potpunosti na groblju, dok se do sada započinjalo u župnoj crkvi Sv. Andrije a završavalo se na groblju.

Nakon blagoslova druženje stanovnika Gradine i općinskog čelništva nastavljeno je na parkiralištu ispred groblja uz kolače i piće koje su pripravili djelatnici Vrsarske komunalne tvrtke Montraker.

 
Lino Zohil/Marin Grgeta