21.04.2023

e-Novorođenče - online prijava novorođenog djeteta

Općina Vrsar-Orsera potpisala je Sporazum s Ministarstvom pravosuđa i uprave i uključila se u sustav e-Novorođenče koji omogućava podnošenje zahtjeva za isplatu novčane potpore za novorođeno dijete te roditelji zahtjev mogu podnijeti prilikom prijave svog djeteta u matičnom uredu ili prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

Prilikom prijave djeteta u matičnom uredu, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te ukoliko ispunjavaju uvjete putem aplikacije e-Novorođenče, proslijediti Općini zahtjev na rješavanje.

Drugi način ostvarivanja prava moguć je prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

Roditelji svakog novorođenog djeteta na području Općine Vrsar-Orsera imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete.

Uvjeti za ostvarivanje prava su prijavljeno prebivalište i porezna pripadnost na području Općine Vrsar-Orsera na dan rođenja djeteta.

Jednokratna novčana pomoć za prvo dijete iznosi 550,00 eura a za drugo i svako sljedeće dijete u obitelji 800,00 eura.

Prednost ovakvog načina podnošenja zahtjeva za jednokratnu novčanu naknadu za novorođeno dijete je što roditelji više neće morati dolaziti osobno ili poštom dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče.

Zahtjevi se inače mogu i dalje podnositi kao i do sada, osobnim dolaskom, elektronskim putem ili putem pošte, a obrasci zahtjeva dostupni su na Internet stranici Općine.