08.12.2017

Ministarstvu turizma RH predstavljen projekt centra za posjetitelje „MORe-MORe“ u Vrsaru

U ponedjeljak 25 studenog, u prostorijama Ministarstva turizma Republike Hrvatske predstavljen je nacrt projekta multimedijalnog interpretacijskog centara za posjetitelje „MORe-MORe“ u Vrsaru. Načelnik Općine Vrsar –Orsera Ivan Gerometta i suradnici susreli su se s predstavnicima Ministarstva turizma kako bi obrazložili zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.

Općina Vrsar je, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine, u rujnu podnijela zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i opremanje zgrade smještene u blizini rive u Vrsaru s ciljem razvoja multimedijalnog interpretacijskog centara za posjetitelje „MORe-MORe“. U slučaju odobrenja sredstava od strane Ministarstva turizma, centar će u gospodarskom smislu biti kulturno-turistički proizvod koji će se brendiranjem plasirati u regionalnom, nacionalnom, europskom pa i svjetskom kontekstu.

Temeljna ideja centra „doživi more“ ili „osjeti more“ inicijativa je lokalne zajednice da na svojevrsni način oda počast moru te ga predstavi svojim posjetiteljima, a stanovnicima postane centralno mjesto susreta. Fokus projekta je u održivom upravljanju posjetiteljima te poboljšanom posjetiteljskom iskustvu, s ciljem unaprjeđenja kulturno-turističke ponude Vrsara.

Idejno rješenje predstavljenog projekta predviđa multimedijalne sadržaje putem kojih posjetitelj upoznaje život flore i faune na dnu mora, u moru i konačno na površini gdje priča govori o suživotu čovjeka i mora – ribarstvu, gastronomiji i životu na moru. Centar će imati za cilj pružiti nezaboravno iskustvo mora na edukativan, interaktivan, moderan i zabavan način koje će posjetiteljima ostati u sjećanju, te ih osvijestiti o važnosti suživota čovjeka s prirodom odnosno morem i razvojem održivog turizma.

Za sada je predstavljeni projekt na ocjenjivanju, a odluka Ministarstva turizma o dodjeli financijskih sredstava očekuje se krajem 2017 godine