06.08.2021

Općina Vrsar je izdvojila najviše proračunskih sredstava za obrazovanje po stanovniku u razdoblju od 2017. do 2019. godine

Općine povećale izdvajanja za obrazovanje, evo koje predvode

Općina Vrsar je izdvojila najviše proračunskih sredstava za obrazovanje po stanovniku u razdoblju od 2017. do 2019. godine, Općina Martijanec u prosjeku je imala najveći udjel izdvojenih sredstava za obrazovanje u te tri godine, dok je najveći rast iznosa namijenjenog obrazovanju, kao i rast udjela za tu svrhu imala Općina Podravske Sesvete. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna.

U analizi smo obradili izdvajanja za predškolsko obrazovanje, odnosno ulaganje u vrtiće, škole i visoko obrazovanje. U općinama se najveći dio ulaganja odnosi upravo na vrtiće, gdje su velikim dijelom kroz program ruralnog razvoja izgrađeni ili prošireni vrtići.

U odnosu na broj stanovnika najviše je za obrazovanje izdvojila Općina Vrsar 12,1 tisuća kuna, Punat 11,8 tisuće, Baška gotovo 8 tisuća, Bol 7,1 tisuću kuna, Fužine 6,9 tisuća kuna, Funtana 6,6 tisuća kuna, Tar-Vabriga 5,4 tisuće, Drnje 5,1 tisuću, Kostrena 4,8 tisuća kuna i Đelekovec 4,7 tisuća kuna. U trogodišnjem razdoblju kojeg smo analizirali prosječno najveći udjel izdvojenih proračunskih sredstava za obrazovanje imale su općine Martijanec s izdvojenih 44,02 posto udjela, Đelekovec 41,25 posto, Drnje 38,23 posto, Podravske Sesvete 37,07 posto, Čavle 36,70 posto, Kloštar Ivanić 35,72 posto, Viškovo 35,30 posto, Vidovec 34,08 posto, Novo Virje 32,61 posto i Punat 31,93 posto udjela proračuna za obrazovanje.

Podravske Sesvete su imale najveći porast izdvajanja za obrazovanje gledaju li se apsolutni brojevi, rast je u tri godine bio preko 18 tisuća posto, u Martijanecu oko 7,6 tisuća posto, Sibinju 5,2 tisuća posto, Barilovićima 4,9 tisuća posto, Lukaču 3,4 tisuće posto, Gradinama tri tisuće posto, Orlovcu gotovo 2,9 tisuća posto, nešto manje u Općini Šandrovec, 2,4 tisuće posto u Podravskoj Moslavini i 2,2 tisuće posto u Brtonigli. Gleda li se pak povećanje udjela namijenjenog obrazovanju najveće je bilo također u Općini Podravske Sesvete, za oko 5,6 tisuća posto, u Barilovićima 3,4 tisuće posto, Oriovacu 3,3 tisuće, Sibinju 2,8 tisuća posto, Brtonigli 2,7 tisuća posto, Martijanecu 2,6 tisuća posto, Viru 1,9 tisuća, Lukaču gotovo 1,5 tisuća, Šandrovcu blizu 1,4 tisuća posto i Erveniku 1,2 tisuća posto.

Prije dvije godine obavljen je projekt rekonstrukcije i energetske obnove dječjeg vrtića i jaslica “Tići” u Vrsaru. Riječ je o rekonstrukciji dotrajalih dijelova objekta koji je sagrađen 1983. godine, uz povećanje energetske učinkovitosti za 20%; opremanje objekta kako bi se poboljšali materijalni uvjeti za skrb o djeci i pružio im se kvalitetan boravak; te krajobrazno uređenje i opremanje igrališta. Prošli mjesec je pak Općinsko Vijeće donijelo odluku o darovanju tri susjedne parcele Osnovnoj školi Vladimira Nazora u vrijednosti od nešto više od milijun kuna za dogradnju škole i izgradnju školske sportske dvorane.

Inače, Općina ima stipendije za učenike, sufinancira se nabava radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa i radnog materijala za tehničku kulturu za učenike osnovne škole, a 43 studenta prima stipendije.

U Općini Martijanec izgrađen je i lani otvoren novi vrtić, koji je financiran kroz program ruralnog razvoja.

Podravske Sesvete su također dobile novi vrtić i također je u toj Općini to jedan od najvećih projekata. Uređenjem, dogradnjom i prenamjenom postojeće zgrade vrtić se prostire na površini od  867,47 prostornih metara. Rekonstruirana zgrada ima pet cjelina i to prostorne sklopove dječjeg vrtića i jaslica, upravni dio, gospodarski prostor i ostale zajedničke prostore. Kapacitet smještaja je za dvije vrtićke i jednu jasličku grupu. (L.K.)

IZVOR: https://nacelnik.hr/home-glavna-vijest/opcine-povecale-izdvajanja-za-obrazovanje-evo-koje-predvode/