16.02.2021

Za centar MORe MORe odobreno 1,6 milijuna kuna za softverska rješenja i opremu

Multimedijski interpretacijski centar MORe MORe u Vrsaru dobio je na natječaju LAGUR-a “Istarski švoj” bespovratnih 1,596 milijuna kuna za hardver i softver, odnosno za aplikacijsko rješenje i opremu. Bio je to natječaj iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za Mjeru 7. pod nazivom Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine, za što je jučer u porečkom Domu obrtnika upriličena predaja odluka o odabiru projekata. Za nekoliko projekata na području Poreštine, uključivši i ovaj vrsarski, te u Pazinu na LAGUR-ovom natječaju odobreno je skoro 11 milijuna kuna.

MC MORe MORe u Vrsaru
MORe MORe projekt je Općine Vrsar i u cijelosti je vrijedan nešto više od 3,2 milijuna kuna. U prvoj fazi Općina je tijekom proteklih godina obnovila tradicionalnu istarsku kuću blizu rive u kojoj je smješten Multimedijski interpretacijski centar mora i podmorja sjeveroistočnog Jadrana – MIC MORe MORe, za što je utrošeno 965.000 kuna.

Druga faza projekta, saznajemo od općinskog pročelnika Slobodana Vugrinca, odnosi se na nabavu softvera i hardvera koji sveukupno košta 2,254 milijuna kuna. Od tog iznosa sada je dobiveno gotovo 1,6 milijuna kuna iz natječaja LAGUR-a, potom prethodno je iz Ministarstva turizma odobreno 480 tisuća kuna, dok je općina iz proračuna osigurala 178.750 kuna.

Prizemlje je predviđeno za izložbe i slična događanja

Temeljem dodijeljene Odluke od strane LAGUR-a Općina će raspisati otvoreni postupak javne nabave za pribavljanje softvera i hardvera za MIC MORe MORe tijekom ovoga mjeseca, najavio je Vugrinec.

Kako smo već pisali, multimedijalni sadržaji bit će smješteni na gornjoj etaži kućice gdje će se postaviti interaktivni ekrani od poda do stropa i projektori, a svi zajedno će stvarati dojam posjetiteljima da se nalaze na dnu mora. Bit će to svojevrstan virtualni akvarij.

Multimedijalni sadržaji bit će na katu

Temeljna ideja centra „doživi more“ ili „osjeti more“ inicijativa je lokalne zajednice da na svojevrsni način oda počast moru te ga predstavi svojim posjetiteljima, a stanovnicima postane centralno mjesto susreta. Fokus projekta je osigurati gostima jedinstveno iskustvo, a sve s ciljem unaprjeđenja kulturno-turističke ponude Vrsara.

Idejno rješenje ovog projekta predvidjelo je multimedijalne sadržaje putem kojih posjetitelj upoznaje život flore i faune na dnu mora, u moru i konačno na površini gdje priča govori o suživotu čovjeka i mora – ribarstvu, gastronomiji i životu na moru. Centar će, kako je navedeno u projekti, pružiti nezaboravno iskustvo mora na edukativan, interaktivan, moderan i zabavan način koje će posjetiteljima ostati u sjećanju, te ih osvijestiti o važnosti suživota čovjeka s prirodom odnosno morem i razvojem održivog turizma. No, Centar će ujedno i osvijestiti problem zagađenja mora i prijetnji nestanka vrsta, kojima se u konačnici ugrožava i sam ljudski opstanak i njegov suživot s prirodom odnosno morem.

Čelnik LAGUR-a Robert Momić i Slobodan Vugrinec – Foto Tanja Kocijančić

Izvor: https://www.istriaterramagica.eu