16.04.2021

Općini Vrsar-Orsera odobreno sufinanciranje za uređenje čitaonice

Na jučerašnjoj dodjeli sredstava iz natječaja LAG-a “Središnja Istra” Općina Vrsar dobila je nešto više od 130 tisuća kuna bespovratnih sredstava za uređenje čitaonice u društvenom domu. Dodjela je upriličena u pazinskom Spomen domu a dodijeljeno je ukupno 11 odluka o odabiru projekata prijavljenih na natječaj za mjeru 2.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. U ime općine odluku je u Pazinu preuzeo Sandi Čuka, viši savjetnik za investicijske projekte, javnu nabavu i pravne poslove.

Ukupna vrijednost projekta čitaonice iznosi 180 tisuća kuna. Dobiveno je bespovratnih 72,33 posto, a ostatak će se pokriti iz općinskog proračuna.

LAg sredisnja istra
-Kroz suradnju s Gradskom knjižnicom Poreč i njenom ravnateljicom Irides Zović ustanovljeno je da postoji veliki broj korisnika te knjižnice s područja Općine Vrsar. Štoviše, s obzirom na broj stanovnika njih je najviše s područja Poreštine – 160, a što je 8% u odnosu na broj stanovnika Općine.

To je bio osnovni motiv da općina krene u realizaciju ideje o otvaranju čitaonice u staroj zgradi škole u Vrsaru i na taj način približi knjigu, ne samo tim korisnicima, već i svim ostalim građanima.

Kako je opisano u prijavi na natječaj, cilj projekta je opremiti prostor u Društvenom domu u svrhu organiziranja čitaonice kao mjesta pogodnog za uživanje u čitanju, informiranju i druženju. Prostor je u prvom redu zamišljen kao društveni prostor dostupan građanima u kojemu će moći naći dobru knjigu, dnevni i tjedni tisak ili pristup internetu putem računala koji će biti na raspolaganju korisnicima.

Korisnici će literaturu moći posuditi ili čitati u prostoru. Pristup internetu će biti omogućen putem dva računala. Prostor će biti opremljen i projektorom s platnom te stolovima i stolicama te time pogodan za održavanje radionica putem kojih će korisnici moći ostvarivati nova znanja i razmjenjivati iskustva. Prostor će ujedno služiti amaterskim izložbama raznolikih sadržaja na temu života u lokalnoj zajednici (izložbe fotografija, izložbe povijesti pojedinih obitelji i dr.).

IZVOR:  https://www.istriaterramagica.eu/novosti/zanimljivosti/vrsar-za-uredenje-citaonice-dobio-bespovratnih-130-tisuca-kuna/