25.10.2018

Otvorenje staze sv. Romualda 22.10.2018.

U ponedjeljak 22.10.2018. svečano je otvorena tematska staza sv. Romualda u Vrsaru, uređena kroz projekt „Enjoyheritage“ financiran iz programa međunarodne suradnje Interreg V-A, Slovenija-Hrvatska. Staza sv. Romualda koja spaja Vrsar s Kloštrom prolazeći sjevernom padinom Limskog zaljeva pružit će kvalitetniju svagdašnjicu lokalnom stanovništvu i intenzivniji doživljaj posjetiteljima Vrsara, tako što će mlade privući u prirodu, potaknuti ih da ju dožive na autentičan način, te u konačnici imati rezultat da populaciju potakne na život u ruralnim područjima.

5D4_6359

Staza je duga 9,5 km u potezu od Crkve sv. Marije od mora pa sve do samostana sv. Mihovila u Kloštru, te vrvi brojnim sadržajima zanimljivim svima koji se upuste u avanturu istraživanja prirode. Za stazu je osmišljen integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine i izrađena je mobilna aplikacija koja služi kao interaktivni vodič kroz stazu, sve u svrhu razvoja novih turističkih proizvoda s ciljem umrežavanja, promocije destinacije i novih radnih mjesta.

5D4_5985 5D4_6128

O bogatstvu novouređene staze svjedočilo je sedamdesetak uzvanika koji su sudjelovali na otvorenju na vidikovcu izgrađenom u sklopu projekta. Na svečanosti su Manuela Hrvatin, voditeljice projekta, i Franko Štifanić, zamjenika općinskog načelnika, predstavili stazu i uvedene novosti, a vrpcu otvorenja simbolički je prerezala Martina Zanjković, predstavnica Općine Slovenska Bistrica koji je vodeći partner projekta „Enjoyheritage“. Svečanosti su prodonijela i djeca Dječjeg vrtića Tići Vrsar koja su svojim recitacijama o prirodi koja nas okružuje dostatno započela priču staze.

5D4_6184 5D4_6146
U sklopu otvaranja održana je biciklistička studijska tura stazom za partnere projekta, predstavnike turističkih agencija i javnih tijela iz Slovenije i Hrvatske. Pedesetak biciklista je mountainbike i električnim biciklima odvozilo stazom koju su upoznali kroz interpretaciju baštine u kostimiranoj izvedbi Istra Inspirita. Na taj je način posjetiteljima kroz storytelling i glumu na jedinstven način predstavljena svaka zaustavna točka staze.

5D4_6088 5D4_6393
Osim spomenutog vidikovca na Limom, projekt „Enjoyheritage“ je stazu obogatio s brojnom drvenom opremom, odnosno klupama, stolovima, držačima za bicikle, inovativnim tablama, smjerokazima, zvučnom tablom za ptice, limenom slikovnicom u Kontiji – „Kontići“ o šumi Kontija, priručnikom za zavičajnu nastavu za djecu i izrađenim avanturističkim paketima za osobe s ljubimcima, generacije starije od 51 godinu i školsku djecu.

5D4_6373 5D4_6376 5D4_6366
Za ovaj projekt, Općini Vrsar-Orsera odobreno je 218.070,00 eura od Europskog fond za regionalni razvoj (od čega je vlastito učešće Općine Vrsar-Orsera 32.710,00 eura).
Priča o stazi sv. Romualda svakako ne završava ovim otvorenjem, već se nastavlja, naime u izradi je maketa za postavu u crkvi sv. Mihovila u Kloštru, a nastavno na ovaj projekt slijedi strukturni projekt “KLIM, Kontija-Lim, održivo upravljanje zaštićenim područjima”.

5D4_6201