04.02.2014

Predstavnici Dječjeg vrtića „Tići“ na radnom posjetu u Ravensburgu

Predstavnici Dječjeg vrtića „Tići” na radnom posjetu u Ravensburgu

[slika1l]Proteklog vikenda,( od 6. do 8. 6.) predstavnici  vrtića bili su gosti na skupu Europaklase u Ravensburgu na Institutu za socijalna zanimanja (Institut für Soziale Berufe Ravensburg).

Svake godine se po povratku praktikanata iz inozemstva organizira ovakav susret na kojem se prezentiraju iskustva i dobra praksa drugih zemalja u predškolskim ustanovama. Skupu su prisustvovali  predstavnici raznih zemalja, učenici, studenti , profesori instituta, roditelji, predstavnici grada domaćina. Ukupno preko 250 sudionika.

Nakon prezentacije na kojoj je uspješno prikazan naš grad i vrtić, u 14.00 sati imali smo organiziran prijem u gradskoj vijećnici grada Ravensburga. Tom prigodom upoznali su nas sa gospodarskom situacijom u gradu, kulturom , sportom i obrazovanjem. Fascinirala nas je činjenica da je to grad sa 50 tisuća stanovnika i 30 tisuća radnih mjesta. To se osjeća na svakom koraku, jer je grad vrlo uređen, sačuvanih spomenika i starina i gostoljubivih domaćina.

U 17.00 sati posjetili smo novu školu i dom za osobe sa posebnim potrebama. Trenutno tamo boravi 160 štićenika, od čega je 36 trajno smještenih, dok ostali vikendom odlaze svojim obiteljima. U kompleksu se još gradi dječji vrtić koji će imati kapacitet prijema 100 djece,  u njega će se integrirati i djeca sa teškoćama.

Institut obrazuje razne profile socijalnih zanimanja, ima ukupno 1000 učenika i studenata. Ove godine u inozemnim vrtićima  (u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Austriji , Italiji i po prvi puta Hrvatskoj) boravilo je 24 studenta.

U Dječjem vrtiću Tići petnaest tjedana svoju je praksu obavljala Marie Weinart, financirano putem fondacije Leonardo da Vinci, o čemu je prikazala prezentaciju i film.

Prema reakcijama studenata dalo se zaključiti da je ovo samo početak odlične suradnje našeg vrtića i instituta.

U subotu su nam domaćini, gospođa Annelie Oehlschlaeger, dogovorili i posjetu Muzeju igračaka, smještenom u samom centru starogradske jezgre,  iz kojeg je i nama odraslima bilo jako teško izaći. U prizemlju i na dva kata smješteno je sve od početka do današnjih suvremenih interaktivnih sadržaja i igara.