15.06.2018

Predstavnici programskih tijela programa Interreg Slovenija-Hrvatska i Europske komisije posjetili Vrsar i stazu sv. Romualda

Predstavnici programskih tijela Programa Interreg Slovenija-Hrvatska i Europske komisije, u okviru sjednice Odbora za praćenje održanog u Puli, su 13. lipnja 2018. godine posjetili Vrsar i upoznali se s naprecima projekata Enjoyheritage odobrenog za Općinu Vrsar-Orsera i projekta “Uživam tradicijo” odobrenog za Turističku zajednicu općine Vrsar.

Delegacija je tijekom posjeta razgledala novi vidikovac na Limskom zaljevu čija je izgradnja financirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt Enjoyheritage. Predstavnike programskih tijela je pozdravio zamjenik načelnika Franko Štifanić koji im je ukratko ispričao povijest Limskog zaljeva, te značajke ovog trostruko zaštićenog područja, zaštićenog kao posebni rezervat u moru, kao značajni krajobraz na obroncima Lima, te kao područje Natura 2000.

_DSC5499-min (1)

Vidikovac su delegaciji potom predstavili mališani iz dječjeg vrtića “Tići” Vrsar koji su cijelu godinu kroz projekte zavičajne nastave u sklopu projekta Enjoyheritage odrađivali radionice prepoznavanja šumskih vrsta Kontije i obronaka Lima. Djeca su prisutne pozdravila prigodnim pjesmama i recitacijama, te ih zadivila svojim znanjem o biljnom i životinjskom svijetu našeg kraja koje su usvojili kroz radionice i izlete u sklopu projekta.

Voditeljica projekta Enjoyheritage, Manuela Hrvatin, je predstavnike programskih tijela upoznala s naprecima projekta uređenja pješačko-biciklističke staze sv. Romualdo koja kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar, preciznije crkvu Sv. Marije od Mora i Kloštar odnosno samostan Sv. Mihovila. Postavljeni vidikovac nad Limom je druga točka tematske staze koja će kad bude dovršena predstavljati integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine u svrhu njene valorizacije i zaštite, istovremeno obogaćujući turističku ponudu.

bike staza sv romulalda

Delegaciji je predstavljen i projekt “Uživam tradicijo” u kojem je partner Turistička zajednica općine Vrsar zajedno s partnerima iz Slovenije i Hrvatske čiji je cilj aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju izradu privlačnih programa koji će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj običaja i gastronomije. Delegacija je tijekom posjeta imala priliku kusati neke do tradicionalnih Vrsarskih specijaliteta koji će se kroz projekt brendirati u Vrsaru. Projekt „Uživam tradicijo“ započeo je 01.07.2017., a traje do 31.12.2019. godine. Turističkoj zajednici općine Vrsar odobreno je 105.000,00 EUR odnosno oko 766.500,00 kn.

Projekt Enjoyheritage s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Općina Vrsar-Orsera jedan je od 7 partnera, sudjeluje u provedbi projekta u trajanju od 30 mjeseci čija je ukupna vrijednost – 1.221.544,00 EUR od čega je Općini Vrsar-Orsera odobreno nešto više od 1,6 mil. kn (od čega je vlastito učešće246.205,25 kn).