01.06.2018

Djeca i učenici iz Vrsara u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

U utorak, 29 svibnja 2018, četrdesetak mališana iz dječjeg vrtića “Tići” Vrsar i učenika osnove škole iz Vrsara posjetilo je prirodne i kulturne atrakcije krapinskog kraja u sklopu studijske ture dobre prakse projekta.

KRAPINA (36)

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, jedan od partnera u projektu ENJOYHERITAGE, pokazala je vrsarskim mališanima i učenicima privlačne primjere interpretacije prirodne i kulturne baštine za sve uzraste.

Veseli mališani i učenici su zajedno sa svojim tetama i učiteljicama posjetili Centar za prirodu „Zagorje” u Radoboju gdje su pokazali koliko znaju o biljnom i životinjskom svijetu ovih krajeva, te su naučili nove informacije kroz edukativna pomagala i stručno vodstvo biologinje Petre Bralić. U sklopu centra, sudionici su posjetili hotel za kukce te saznali koje sve pozitivne učinke imaju kukci na našu svakodnevicu. Centar za prirodu „Zagorje” omogućuje kvalitetnije obrazovanje djece predškolske i školski dobi, a ujedno podiže svijest o potrebi očuvanja prirode i biološke raznolikosti.

KRAPINA (52) .

Nakon posjeta muzeju Radboa izletnici su se uputili u Krapinu, te su nakon stanke za ručak posjetili Muzej krapinskih neandertalaca i stazu Hušnjakovo. Od otvorenja 27. veljače 2010. Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetioca. Muzejski postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca. Vrsarski mališani i učenici su kroz vodenu turu muzejem mogli upoznati i shvatiti razne stadije nastanka Svemira Zemlje i čovjeka. Školsku je djecu oduševio filmski insert koji rekonstruira život krapinskog čovjeka i hiperrealistički prikaz rekonstrukcije krapinskoga kamenodobnog staništa.

Posjeta se nastavila stazom Hušnjakovo koja provodi posjetitelje kroz lokalitete i nalazišta krapinskog čovjeka. Vrtićki mališani, pod dojmom priče o pronalasku krapinskog pračovjeka, poistovjetili su se s likom Dragutina Gorjanovića Krambergera te su i oni poželjeli postati arheolozima na jedan dan.

KRAPINA (62)

Izlet je bio primjer dobre prakse u sklopu projekt “ENJOYHERITAGE” koji ima za cilj interpretacijski pristup održivog korištenja baštine u smjeru održivog turizma za mlade. Tijekom projekta tražit će se načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u ruralnim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja.

Općina Vrsar-Orsera jedan je od 7 partnera projekta ENJOYHERITAGE finanziranog u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta – 1.221.544,00 EUR. Projektna prijava Općine Vrsar-Orsera odnosi se na uređenje tematske staze Sv. Romualda u duljini od 9,5 km od crkve Sv.Marije od mora u Vrsaru do samostana Sv. Mihovila u Kloštru.