05.01.2018

Prijem za studente stipendiste Općine Vrsar-Orsera

U srijedu 27. prosinca 2017. godine u općinskoj vijećnici održan je prijem za studente stipendiste Općine Vrsar-Orsera. Zamjenik općinskog načelnika Franko Štifanić pozdravio je sve prisutne istaknuvši kako Općina Vrsar-Orsera u školskoj, odnosno akademskoj 2017/2018. godini stipendira ukupno 65 učenika i studenta, za što je u proračunu Općine Vrsar za 2018. godinu predviđeno 560.000,00 kuna.

DSC_0118
Ove školske godine kriterije za ostvarivanje prava na dobivanje stipendije zadovoljilo je 19 novih stipendista: 7 učenika i 12 studenata. Novi stipendisti potpisali su Ugovore o pravima i obvezama stipenditora (Općine Vrsar) i njih kao stipendista za vrijeme trajanja njihovog redovnog obrazovnog programa. Učeničke stipendije u općini Vrsar iznose 600 kuna, a studentske 800 kuna, s time da se iznosi uvećavaju za 50% ako učenici postignu na kraju školske godine uspjeh veći od 4,6, a studenti uspjeh veći od 4,00 tijekom studiranja. Temeljem te odredbe u ovoj je godini 8 učenika ostvarilo stipendiju u iznosu od 900,00 kuna, a 12 studenta u iznosu od 1.200,00 kuna.

U razdoblju od 1995. do 2016. godine iz proračuna Općine Vrsar izdvojeno je za stipendiranje učenika i studenata ukupno 10.955.840,00 kuna.

Stipendistima su zamjenik Štifanić i pročelnik Vugrinec predstavili neke od glavnih projekata u općini, poželjeli im sretnu i uspješnu Novu godinu, puno uspjeha u izvršavanju školskih obveza i sreću u pronalasku budućeg zaposlenja, po mogućnosti u općini Vrsar kako bi doprinijeli i aktivno sudjelovali u budućem razvoju općine. Predstavljena su im i dva europska projekta koji su u tijeku na području općine Vrsar: projekt Enjoyheritage u kojem je partner Općina Vrsar i projekt Uživam tradicijo u kojem je partner Turistička zajednica Općine Vrsar.

DSC_0115
Studenti su se potom uključili u radionicu projekta Enjoyheritage u vodstvu Manuele Hrvatin, voditeljice projekta, tijekom koje su imali zadatak osmišljavanja turističkih paketa za promoviranje tematske staze Svetog Romualda. Staza Sv. Romualda se proteže od Vrsara s početnom točkom kod Crkve Sv. Marije od Mora, prati obronke Limskog kanala i prolazi kroz šumu Kontiju kako bi se u konačnici stiglo do samostana Sv. Mihovila u Kloštru. Uređenje staze Svetog Romualda jedan je od ciljeva projekta Enjoyheritage, u sklopu kojeg će se urediti interpretacijske točke staze, razviti inovativni turistički proizvodi s visokom razinom dodane vrijednosti i novi pristupi u marketingu i promidžbi turizma. Studenti su svojim idejama pridonijeli osmišljavanju turističkih paketa kojima bi se mogla oplemeniti staza te privući posjetitelje, pogotovo mlade, i ponuditi proizvode u skladu s prirodnom i kulturnom baštinom u okviru održivog upravljanja resursima.