27.06.2023

RK Ugor poziva na radionice o pličini „Gljiva“ i štetnim posljedicama za prirodu zbog zaostalog ribolovnog alata

Ronilačkom klubu Ugor je u sklopu natječaja, kojeg je raspisala Lokalna  Akcijska Grupa U Ribarstvu (LAGUR) „Istarski švoj“ za projekt naziva „Pregled i  analiza pličine Gljiva“ dodijeljena potpora od strane Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede u okviru Mjere 5. Organizacija edukativnih događaja u svrhu  jačanja uloge ribarstvene zajednice u lokalnom razvoju te jačanje svijesti o  savjesnom korištenju ribarstvenih resursa, zaštiti mora i voda u iznosu od  143.016,75 kuna (18.981,58 eura).  

PREGLED I ANALIZA PLIČINE „GLJIVA“  

-Osnovni cilj bio nam je u suradnji s ribarima s našeg područja analizirati pličinu  „Gljiva“, a sve kako bi ustanovili razloge zapinjanja, odnosno gubljenja ribolovnog  alata na određenim dijelovima „Gljive“.

Cijelu pličinu smo detaljno snimili i fotografirali dok su još ostaci ribolovnog alata bili ondje, te uz pomoć snimljenog video materijala i fotografija izradili preciznu skicu  s označenim mikro-lokacijama zapinjanja.  Izvadili smo zaostali ribolovni alat, kojega je na „Gljivi“ bilo stvarno puno, poručuju iz Ugora.

Na kraju će odraditi dvije radionice i to prvu 28.06.2023. godine s djecom osnovne škole u Vrsaru, gdje žele uz prikaz snimljenog materijala ukazati na opasnost koju za prirodu predstavlja zaostali ribolovni alat (zaplitanje i  ugibanje riba, rakova i slično), budući da je uglavnom napravljen od  plastičnih materijala, pa tako svojim raspadanjem u moru, morskim organizmima,  a samim time indirektno i ljudima dodatno štete (mikroplastika).

Drugu radionicu planiraju 29.06.2023. godine s ribarima i svima ostalim koji su zainteresirani za  ovu tematiku, gdje uz pomoć izrađenih skica i prikazivanjem videosnimaka i fotografija „Gljive“ žele ukazati na razloge zapinjanja ribolovnog  alata na njoj i kako to u buduće izbjeći.

Obje radionice će se održati u predavaonici na poluotoku Montraker u Vrsaru, na  adresi Obala m. Tita 1b (prostorije pored sjedišta Ronilačkog kluba Ugor) s  početkom u 20 sati.

Foto Robert Gergeta