10.09.2019

Stari samanj pod kaštelom

U subotu 14. i nedjelju 15. rujna 2019. godine  u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se deveti  po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma starogradskim će trgom zavladati ugođaj života iz doba vrsarske grofovije.

PREUZMI PROGRAM MANIFESTACIJE Stari Samanj 2019 rujanza clanak na web-u

U programu Starog samnja uživati će ljubitelji istarske tradicije i gastronomije koji će na glavnom trgu i okolnim ulicama moći posjetiti dvadesetak OPG-ova koji će predstaviti svoje poljoprivredne proizvode i suvenire od drva, kamena, kože, lavande i dr.  Tijekom večeri najmlađi posjetitelji će se moći zabaviti u dječjem kutku na temu starih igara.  Zabava je zagarantirana uz glazbeni program Tu & tamo banda i Bambus banda. Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će nuditi degustacijsku čašu za vino, pljukance s kupusom i pancetom i maneštru.

Lokalno  će stanovništvo u sklopu programa  „Aktivni u zajednici“ dočarati povijesnu atmosferu na trgu u starogradskoj jezgri i oživjeti Vrsar u XVII stoljeću.. Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poštuju pravila vrsarskog Statuta kako bi mogli postati građanima kaštela.  Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara u prošlosti. Kroz igru volonteri prenose na mlade i na posjetitelje znanje o vrsarskoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Volonteri će biti kostimirani u odjeću koju su sami izradili tijekom zimskih radionica.

Tijekom večeri najmlađi posjetitelji će se moći zabaviti u dječjem kutku i radionicama na temu starih igara.  Nastupit će mali i veliki folklor, odnosno školska folklorna skupina iz Vrsara i folklor KUD-a Mate Balota iz Raklja.  Ženski pjevački zbor Mendule i zbor vrsarske Zajednice Talijana dočarat će nam stara vremena uz pjesme koje su se nekad pjevale u Vrsaru. Glazbeni program upotpunit će Tu & tamo band, Bambus band, Quintet Istra.

Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će nuditi tradicionalna jela istarske kuhinje i domaća istarska vina, dok će studenti strukovne škole iz Rovinja predstaviti će svoj projekt Jela s likovnih djela – Freske na pjatu.

Program je realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar u suradnji s Istra Inspiritom, dio programa se odvija u sklopu projekta Interreg SI-HR „Uživam tradicijo“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a volonteri sudjeluju u sklopu programa „Aktivni u zajednici“.

 

Print interreg_si-hr_sl_hr_rgb_small

aktivni_u_zajednici

Logo vrsar u boji HRV_mini Udruga ugostotelja Vrsar - restorani