05.11.2017

U Dječjem vrtiću "Tići" održana peta radionica UNICEF-ovog programa "Rastimo zajedno"

U četvrtak 2. studenog, u Dječjem vrtiću “Tići” održana je peta radionica programa “Rastimo zajedno” za roditelje djece vrtićkog uzrasta. Dječji vrtić “Tići” Vrsar prvi je put uključen u program “Rastimo zajedno” koji je dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu. Program čine besplatne stručne radionice za roditelje koje se održavaju u dječjim vrtićima, obiteljskim centrima i udrugama diljem Hrvatske, a namijenjene su roditeljima djece do četvrte godine života. Svrha radionica je omogućiti protok informacija, znanja, vještina koje roditeljima koriste u ispunjavanju njihove roditeljske uloge. Roditelji u malim grupama (najviše 12) kroz 11 dvosatnih radionica (jednom tjedno) preispituju vrijednosti u podlozi roditeljstva, uče o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine, te traže odgovore na svoja pitanja i dileme.

Radionice u vrsarskom dječjem vrtiću trenutno pohađa 9 roditelja iz Vrsara i Funtane, a uključene su majke i očevi koji s voditeljicama radionica surađuju na aktivnom osvješćivanju svoje uloge roditelja, a ne na pasivnom primanju savjeta od strane stručnjaka. Glavni je cilj radionica stvoriti poticajno okruženje u kojem roditelj s voditeljima radionice i s drugim roditeljem razmjenjuje ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaje bolje sebe kao roditelja, upoznaje neke od teorijskih postavki o pozitivnom odnosu roditelja i djeteta, te o roditeljstvu na dobrobit djeteta.

Vrijednost programa potvrđuju i izjave roditelja koji pohađaju radionice:
“Najkorisnijim dobitkom smatram spoznaju da nisam sama u svemu ovome.”
“Očekivao sam da će mi netko ‘soliti pamet’ kako da odgajam svoje dijete. Već nakon prve radionice bio sam oduševljen”
„Spoznala sam da ne moram biti savršen roditelj.“

Voditeljice radionica Adrijana Ivković, Lea Mikolić i Tara Vekić se nadaju da će sljedeće godine u 2. ciklusu radionica zainteresiranost biti još veća kako bi se ovako vrijedan program nastavio u Vrsaru. Za više informacija o programu i upis na sljedeći ciklus radionica kontaktirajte Dječji vrtić “Tići” Vrsar. 

Radionica "Rastimo zajedno"