26.01.2021

Vijesti iz Vrsara - Vrsaranka na putu za Pariz: NATALIA PEMPER PRODANOV u finalu međunarodnog natjecanja za studente arhitekture

Multi Comfort Studen Contest je međunarodno natjecanje za studente arhitekture i građevine koje je promovirao gigant održive gradnje Saint-Gobain s ciljem širenja načela energetske učinkovitosti, održivosti i udobnosti. Tim s Politehničkog sveučilišta iz Milana kojeg čine Vrsaranka Natalia Pemper Prodanov i njena talijanska kolegica Cecilia Chiara Cainarca predstavljat će Italiju na finalu zakazanom u Parizu u lipnju 2021. godine.

Natjecanje rođeno 2004. godine predvidjelo je ove godine velik izazov: ponovni razvoj područja četvrti Saint-Denis, u sjevernom predgrađu Pariza, koji će se pretvoriti u atraktivno područje s više stambenih, školskih i rekreacijskih kompleksa. Sve u cilju održivosti i visoke energetske učinkovitosti, poštujući izvorne karakteristike mjesta i uzimajući u obzir potrebe njegovih stanovnika. Pobjednički projekti donirat će se Općini koja će ih moći koristiti za stvarnu realizaciju planiranih radova.

Pobjednički projekt za Italiju bio je upravo “Parisian atmosphere” koji su predstavile Natalia Pemper Prodanov i Cecilia Chiara Cainarca. Pobjednice će letjeti u Pariz od 9. do 12. lipnja 2021. kako bi sudjelovale u finalu koje će odlučiti o ukupnim pobjednicima natjecanja. Zapravo, natjecanje je podijeljeno u dvije faze: nacionalnu, koja se organizira u svakoj zemlji sudionici, i međunarodnu, koja se svake godine održava u drugom gradu.

Stručni žiri je odabrao projekt “zbog njegove primjerenosti i koherentnosti u gradskom kontekstu, koji se tretira s elegancijom i poštovanjem. Održivost se tražila u smislu socijalne osjetljivosti, okoliša i gospodarstva, i, što je jednako važno, multiskalarski pristup i analiza područja pariške četvrti Saint-Denis, ne samo u čisto urbanom, već i u regulatornom ambjentu. “

Drugo mjesto na studentskom natjecanju Multi Comfort 2020 osvojio je također tim s Politehničkog sveučilišta iz Milana, dok treće mjesto pripada timu s Napuljskog sveučilišta Federico II.

Natalia ima 25 godina i u međuvremenu je diplomirala s najvišim ocjenama. Evo što nam je rekla o sebi i pripremama za finale u Parizu:

“Na ovaj natječaj sam se prijavila početkom 2020. i trebao se održati u travnju, ali je zbog Covida odgođen. U međuvremenu sam diplomirala, 6. lipnja 2020. s 110 e lode, najvišim ocjenama. Radim u jednom arhitektonskom studiju Poreču, a kad nađem vremena radim na natječajima. U zadnje vrijeme, od kada sam ovdje, sudjelovala sam i na nekima u Hrvatskoj.
Za Pariz se svakodnevno pripremamo, u kontaktu smo s predstavnicima Saint Gobaina, crtamo i radimo nove vizualizacije za projekt koje trebamo predati do kraja mjeseca.”

Zbog ovog uspjeha svoje sumještanke čestitke je uputio i načelnik Ivan Gerometta, koji je istaknuo da su i u općini ponosni na nju.
-Iskoristio bih prigodu i čestitao dobitnici nagrade u svoje ime i ime Općine Vrsar, naglasio je načelnik Gerometta.

Izvor: Istra Terra Magica https://www.istriaterramagica.eu/novosti/zanimljivosti/vrsaranka-na-putu-za-pariz-natalia-pemper-prodanov-u-finalu-medunarodnog-natjecanja-za-studente-arhitekture/