Vrsar, utorak, 30. lipnja 2015

Proslava fešte Sv. Martina u cijelosti za malu vilu Maju

Natalija Vugrinec, Franko Štifanić i Slaven Brajković na tiskovnoj konferenciji

Jučer je u vrsarskoj općinskoj vijećnici održana tiskovna konferencija na kojoj su načelnik općine Franko Štifanić, direktorica TZ Vrsar Natalija Vugrinec i savjetnik u TZ Slaven Brajković predstavili ovogodišnji program proslave fešte Sv. Martina.

Kako je izjavio načelnik Štifanić, tiskovna je konferencija sazvana ne samo zbog fešte zaštitnika Vrsara koja se slavi od nastanka općine, nego zato jer se radi o završnoj aktivnosti na prikupljanju sredstava za liječenje Maje Ladenlajter koja pohađa vrsarski vrtić "Tići", a čija majka radi o Osnovnoj školi Vrsar.

Kratko je vrijeme prošlo otkad se naša mala zajednica bez razmišljanja prihvatila organizacije svih mogućih aktivnosti za prikupljanje sredstava za pretrage i liječenje djevojčice koja boluje od vrlo rijetke bolesti te je jedina ili jedna od malobrojne djece u Hrvatskoj kojima je ona dijagnosticirana, kazao je Štifanić, zahvalivši pojedincima, udrugama i svima ostalima koji su se uključili u brojne akcije i postigli da one u tako kratko vrijeme budu toliko uspješne.

Prvi su se u akcije uključili mladi organizirani u razne vrsarske udruge koje su na razne načine, od prodaje suvenira do koncerta u porečkom "Velom Joži" u kratko vrijeme prikupile preko 200.000 kuna, a još će se više nastojati prikupiti tako što će se hrana i piće na fešti, umjesto da budu besplatni kao ranije, naplaćivati po simboličnoj cijeni.

- Do sada je prikupljeno skoro dvostruko više sredstava od onoga što se na početku smatralo da će biti dovoljno. Koliko će biti potrebno za sljedeće aktivnosti nakon dijagnosticiranja i liječenja bolesti u Njemačkoj ne znamo, pa zato nismo stali nego idemo do kraja, rekao je Štifanić i pozvao sve koji to mogu i žele da dođu u Vrsar i zabave se te uz simbolične cijene degustiraju ono što će udruge Vrsara pripremiti od namirnica koje će Općina Vrsar osigurati.

Štifanić je posebno zahvalio dugogodišnjem partneru u organizaciji manifestacije, vrsarskoj turističkoj zajednici koja je za potrebe organizacije fešte u proračunu osigurala oko 50.000 kuna, dok je procijenjeno da će Općina Vrsar za potrebe organizacije utrošiti oko 20.000 kuna.

Završnica fešte će se 11. studenog održati na gradskom trgu oko kojeg će promet privremeno biti obustavljen za sva vozila osim onih koja su nužna za organizatore, a na tiskovnoj smo konferenciji doznali i da će na nju autobusom ciljano doći skupina turista iz Kopra.

Sportska natjecanja već održana

Bivši direktor i aktualni savjetnik u TZ Slaven Brajković s ponosom se prisjetio vremena od prije 18 godina kad je ideja u turističkoj fešti začeta u glavama nekolicine, da bi na kraju izrasla u pravi mali brend Vrsara i okolice. Posljednja je to fešta koju TZ organizira tijekom sezone, a posvećena je više domaćim ljudima nego turistima.

Sportskim manifestacijama je fešta Sv. Martina započela još prošloga vikenda tijekom kojega su održani Karamalijada u organizaciji SRD Baraj i boćarski turnir.

Karamal od 10 kg bit će prodan na fešti, također u humanitarne svrhe, a završne večeri će pehari i medalje biti predani ekipama pobjednicima.

Zabavni dio fešte predstavila je direktorica TZ Vugrinec najavivši tradicionalni nastup Porečkih delfina koji će feštu otvoriti u 16 sati. Zabavni će program nastaviti pobjednici Dječjeg festivala i učenici Osnovne škole Vrsar, kvartet Istria, ženski pjevački zbor Mendule i Alfa time bend. Oko 19:30 bit će dodijeljena priznanja za najljepši balkon, okućnicu i ulaz u poslovni prostor, nakon čega će se zabavni program nastaviti, a svi su se profesionalni glazbenici u korist Maje odrekli dijela honorara.

Nagrade onima koji su najljepše uredili okućnice, balkone i ulaze u poslovne prostore

- U godini u kojoj nam je izmakao Plavi cvijet, komisija za njegovu dodjelu pohvalila je uređenost, čistoću i cvijetnost Vrsara i okolice, za što su zaslužni ne samo djelatnici Montrakera, nego svi Vrsarani koji uređuju svoj okoliš, kazala je Vugrinec.

- Komisija sastavljena od predstavnika Komunalnog odjela i TZ Vrsar obišla je Vrsar i okolicu i ocijenjivala kontinuitet u brizi i trudu oko uređenja, estetiku, originalnost i ukupnu uređenost mjesta. Pozvala bih ljude koji misle da oni sami ili netko od njihovih poznanika imaju najljepše uređenu okućnicu, balkon ili ulaz u poslovni prostor da se sami jave, jer ne možemo sami sve obići,. zaključila je direktorica TZ objavivši imena pobjednika ovogodišnjeg natječaja. Najljepše uređeni balkon ima obitelj Maras iz Marasi, okućnicu obitelj Ukušić na Kapetanovoj stanciji, dok najljepši ulaz u poslovni prostor ima obitelj Reljić (ulaz u Orlandin na gradskoj plaži Montraker). Oni će kao nagradu dobiti poklon bonove vrijedne 1.000 kuna iskoristive u Vrtnom centru Ures.

Izvor: Nezavisni portal grada Poreča - www.parentium.com

Dodatne informacije/izvor

©2007. Parentium Media - Poreč - www.parentium.com - 3008 posjeta